چه عواملی سبب ایجاد استرس در ماهیان می شوند؟
ماهیان آکواریومی با توجه به اینکه در اسارت و در محیط محدود شده ای نگهداری می شوند همواره در معرض استرس هستند و استرس می تواند سبب ضعف سیستم ایمنی و بدنبال آن احتمال ابتلا به بیماریها و گاها تلف شدن ماهی وجود خواهد داشت پس باید تا جای ممکن عوامل ایجاد استرس در ماهیان را کنترل نماییم.از عوامل ایجاد استرس در ماهیان می توان به موارد زیر اشاره نمود:
1-شوک و نوسانات دما:
هرگز نباید ماهیان را ناگهان از آب سرد به گرم و یا بلعکس جابجا نمود زیرا این امر می تواند سبب بروز شوک و استرس در آنها باشد.همچنین نوسانات دمایی آب آکواریوم نیز سبب ایجاد استرس و زمینه ساز ابتلا به بسیاری بیماریها است. برای جلوگیری از شوک دمایی قبل از انتقال باید ماهیان را هم دما نمود و برای جلوگیری از نوسانات دمایی استفاده از یک بخاری اتوماتیک با کیفیت و دقیق ضروری است.
2-تغییرات پارامترهای شیمیایی آب:
هر گونه تغییر بیش از حد مجاز پارامترهای شیمیایی آب نظیر PH-GH-NH3-NO2-NO3می تواند سبب ایجاد شوک و استرس در ماهیان گردد.برای پیشگیری از این نوع شوک و استرس از سیستمهای فیلتر بیولوژیک مانند فیلتر هنگ آن،تاپ فیلتر یا فیلتر سطلی استفاده نمایید و بصورت منظم آب را سیفون کنید.همچنین افزودنی های کاهنده KH/PHنیز می توانند به ثبات پارامترها کمک شایانی کنند.
3-ضربه زدن به شیشه آکواریوم:
گاهی دیده می شود که برخی افراد و یا اطفال به شیشه ی آکواریوم با دست ضربه می زنند و باید بدانید که صدای این ضربه ها به شدت در فضای آب داخل آکواریوم می پیچد و سبب ایجاد استرس شدیدی در ماهیان می شود و گاهی ممکن است برخی ماهیان در اثر همین استرس از آب بیرون بپرند و یا به شدت به وسایل داخل تانک و یا دیواره ها برخورد نمایند و آسیب ببینند.
4-روشن و خاموش کردن ناگهانی چراغها:
این مورد نیز می تواند به شدت سبب وحشت و استرس ماهیان گردد و برای جلوگیری از این امرقبل از روشن کردن چراغ اتاق یا آکواریوم یک چراغ با نور ملایم روشن کنید و پس از چند دقیقه چراغ اصلی را روشن کنید .همچنین در هنگام شب نیز قبل از خاموش کردن چراغ آکواریوم یک نور ملایم مانند چراغ خواب در اتاق روشن نمایید سپس چراغ اصلی را خاموش کرده و پس از چند دقیقه چراغ خواب را خاموش کنید.
5-تور ماهیگیری:
تور ماهیگیری همواره یکی از عوامل مهم در ایجاد استرس در ماهیان بوده بنابراین به جز در مواقع لزوم از وارد کردن تور ماهیگیری و دنبال کردن ماهیان خودداری نمایید.
6-کدورت آب:
ایجاد کدورت و ذرات معلق در آب نیز می تواند سبب ایجاد استرس در ماهیان شوند بنابراین همواره سعی کنید تا آب را شفاف نگه داشته و در صورت ایجاد کدورت به سرعت عامل ایجاد آن را برطرف نموده و توسط سیفون بخشی از آب و یا استفاده از محلول شفاف کننده آب را شفاف و زلال نمایید.
7-تلاطم بیش از حد آب:
تلاطم بیش از حد آب علاوه بر کاهش انرژی ماهیان به سبب شنای مداوم ،سبب ایجاد استرس خصوصا در ماهیان کوچک و آرام می گردد. بنابراین برای جلوگیری از این امر در هنگام تهیه و بکارگیری پمپ هوا و انواع فیلترها به حجم و قدرت این تجهیزات توجه نموده و انواع متناسب با تانک خود را تهیه کنید.
8-وجود ماهیان مهاجم و ناسازگار:
وجود برخی ماهیان تهاجمی و قلمرو طلب نظم تمامی آکواریوم را تحت الشعاع قرار خواهد داد وسبب ایجاد استرس شدید و صدمه دیدن ماهیان آرام و صلح جو می گردد پس در انتخاب ماهیان دقت نمایید و در صورت مشاهده نزاع و در گیری بین دو ماهی حتما ماهی مهاجم را از آکواریوم خارج نمایید .برای انتخاب ماهی می توانید مطلب آشنایی با ماهیان آب شیرین را مطالعه کنید.
9- نگهداری تعداد نامناسب از یک ماهی:
برخی گونه ها علاقه به زندگی انفرادی دارند و نباید با سایر همنوعان خود در یک تانک نگهداری شوند مانند بلک گوست. همچنین برخی ماهیان در گله هایی با تعداد خاص زندگی می کنند مانند اکثر شارکها که یا باید یک عدد باشند و یا 3 تا5 عدد و به هیچ وجه توصیه نمی شود یک جفت از آنها را نگهداری کرد چون مرتبا به درگیری خواهند پرداخت.همچنین برخی ماهیان علاقه به زندگی در دسته های 5 تا چند ده تایی دارند و در صورت تنها ماندن گوشه گیر شده و تغذیه و رشد شان به مخاطره می افتد همانند اکثر تتراها و یا تبرزین ماهی
10-ابتلا به انگلهای پوستی و آبششی و روده ای:
از دیگر عوامل ایجاد استرس شدید و گوشه گیری یا حرکات شدید و پریدن از آب و امساک از غذا می توان به شیوع بیماریهای انگلی اشاره کرد که ماهی مبتلا در ناحیه ی پوست ،روده و یا آبششها دچار مشکل،درد و خارش خواهد بود و ازین حیث بی قرار می گردد و حیاتش به مخاطره می افتد. در صورت مشاهده علایم یاد شده در ماهیان به سرعت نسبت به شناسایی بیماری و درمان آن اقدام نمایید.
اگر در مورد این مطلب نظر یا سوالی دارید در بخش نظرات ثبت نمایید.
سلام وقت بخیر
کنار اکواریم سینما صوتی دارم مشکلی داره که با صدا بخوبه
با سلام،اگر شدت صدا به میزانی روی آکواریوم تاثیر گذار است که سبب لرزش آکواریوم و ترسیدن ماهی ها می شود بهتر است فاصله آکواریوم و سیستم صوتی را افزایش دهید .
در غیر اینصورت ،مشکلی وجود ندارد.